Sıcaklık Terselmeleri İnversiyon

Atmosferde sıcaklık yükseldikçe düşmesi beklenir fakat bazı durumlarda bu meydana gelmez yani yükseldikçe sıcaklık artar işte bu olaya bizler sıcaklık terselmesi veya inversiyon deriz.

Peki yeryüzünde sıcaklık terselmesi neden oluşur. Ne tür sıcaklık terselmeleri mevcuttur. Gelin bu yazımızda sıcaklık terselmeleri hakkında bilgi sahibi olalım.

Öncelikle şu basit fizik kuralıyla başlayalım ısınan hava hafifleşir ve yükselir soğuyan hava ise ağırlaşır ve alçalır. Bu bilgiyi de hatırladığımıza göre gelin sıcaklık terselmesi neden olura cevap araylım.

Bu nedenleri iki ana başlık etrafında toplayabiliriz.

Termik Nedenler

  • Yükseklerde havanın soğuması
  • Zeminin ısı kaybetmesi

Dinamik Nedenler

  • Havanın yükselmesi
  • Havanın alçalması
  • Havada meydana gelen karışımlar yani türbülanslar

Termik Nedenler

Ayaz kış gecelerinde zeminden muazzam bir yansımayla zemin çok hızlı soğumaya başlar zeminin üstündeki hava altındaki havadan daha sıcak hale gelir ve böylelikle terselmemiz meydana gelmiş olur.

Yüksek dağlık alanlarda gerek hava akımları gerek diğer etkenlerce havanın soğumasına sebep olur ağırlaşan ve soğuyan hava arazinin şekliyle ovalara veya vadileri doldurarak yine zemin yükseklerden daha soğuk olmasına sebep olur.

Mekanik Nedenler

Atmosfer içerisindeki havanın belli bir alanında meydana gelen karışımlar ile ortaya çıkar. Şöyle düşünün 200 metre ile 800 metre arasında bir türbülans meydana geliyor ve burada düzenli halde bulunan sıcaklıklar tamamen değişiyor ancak türbülansa uğramayan 801 metredeki hava sıcaklığı veya 199 metredeki hava sıcaklığı arasında terselme meydana gelir.

Bir diğer terselmede sübsidans ile meydana gelir. Şöyle ki alçalan hava adyabatik etkisiyle ısınır ancak sübsidansa katılmayan hava arasında sıcaklık farkları oluşur bunun neticesinde de sıcaklık terselmesi oluşur.

Frontal Kaynaklı Terselme

Atmosferdeki sıcaklık farklarından ötürü cepheler oluşur ve cepheler kendilerine has bazı özellikleri bulur. Örneğin soğuk cepheler sıcak cephelere göre daha diktirler. Cepheler karşılaştıkları alanda birbirlerine karışmadan üstlerine çıkarlar. Örnek ile açıklayacak olursak Eskişehir de sıcak cephemiz Ankara da ki soğuk cephemiz ile karşılaşıyor ve sıcak cephemiz soğuk cephemizin sınır hattı itibariyle yükseliyor. Böylelikle sıcak hava soğuk havanın üstüne çıkarak terselme meydana geliyor.

Yorum yapın