Ağaçların veya çalıların yetişemediği belirli sebeplerden dolayı arazilerde otlar yani çayırlar yetişir. Dünyadaki türlerine bakalım.
Savan
Tropikal bölgelerin etrafında yağışın yetersiz olduğu alanlarda görülür. 1000mm yağış alan savanlara nemli savan 500mm den az yağış alan savanlara kurak savan denir. Otlar mevsimliktir. Yer yer ağaçlarda bulunabilir. Palmiyeler, Akasya, Baobablar gibi ağaç türleri tipik ağaç örnekleridir.
Step/ Preri
Orta kuşakta sıkça görülen çayırlardır. Bozkır olarakta isimlendirilir. İnsan tahribi sonucu oluşmuş bozkırlara antropojen bozkır denir. Kuzey Amerika da Preri adını alır. Başlıca türleri arasında Geven, Çoban Yastığı, Yavşan otu, Üzerklik, kekik, sütleğen, karanfil, sığır kuyruğu, adaçayı, peygamber çiçeği, dumanotu, yapışkanotu.
Çöl
Yağışın az olduğu yerlerdeki bitkilerdir. Sukulent yani bitki içerisinde su depolayan bitkiler vardır. Kaktüsler bu türün vazgeçilmezidir.
Tundra Bitkileri
Bu türdeki bitkiler yılın büyük çoğunluğu donmuş halde bulunan topraklarda yetişen bitkilerdir. Bu bitkiler Haziran ayında vejetasyonu başlar Eylül gibi biter. Bazı yüksek enlemlerde bu süre daha kısalır. Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’nın kuzey kesimlerinde görülür.